Jangan sebarangan...Selawat dan salam ke atas junjungan besar nabi Muhamad S.A.W..


Ketika saya sedang asyik mendengar alunan irama nasyid, keasyikan saya terhenti apabila tedengar bunyi yang biasa kita dengar… “ktik…ktik..ktik..” rupanya sahabat saya sedang fokus memotong kuku.. lalu saya menyapa “amboi khusyuk benar…” dia menoleh dan tergelak kecil, lalu saya bertanya “awak potong kuku camne” lalu dia menjawab “main kerat jew..” kami sama-sama ketawa.." saya dulu pun cam awak jugak main potong hehehe” lalu saya berkongsi sedikit ilmu yang ada dan memberitahunya yang mana kita patut potong terlebih dahulu. Kami sama-sama ketawa hehehehe 

RASULULLAH S.A.W BERSABDA YANG ERTINYA:

Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;


* Hari Sabtu :Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya
penyakit.

* Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

* Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

* Hari Selasa :Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit


* Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya
kepapaan

* Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit

* Hari Jumaat :Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan Oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya.
Walaupun ia hanya
kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih. Lagi satu, mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi Dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan last sekali ibu jari tangan kanan. Kalau kaki pula, start dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya. Wallahu'alam.

Begitu indahnya Islam, sampai kerat kuku pun diajarnya. Apatah lagi perkara
yang lebih besar dari itu.