keranamu kekasih


Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W

Alhamdulillah! Masih diberi kesempatan untuk meneruskan kata-kata..Teringat akan apa yang telah disampaikan oleh Ustaz Anhar Opir dan sahabat beliau Ustaz Hisyam yang dijemput untuk menjadi panel dalam forum yang bertajuk “KERANAMU KEKASIH”.. ingin ku kongsi serba sedikit ilmu yang ku dapat dari majlis ilmu itu dengan sahabat sekalian...

Keranamu kekasih.. apa yang bermain dalam fikiran sahabat setelah mendengarnya..? Kekasih? Of course teman lelaki! Teman wanita! dan Ada pula yang mengatakan semestinya saya dan meggi.. hehe.. (gurau jela)...

Ustaz Hisyam selaku panel pertama telah merungkai tajuk forum malam itu dengan menjelaskan SIAPAKAH KEKASIH KITA SEBENAR!!! Kekasih adalah orang yang kita sayang ? ALLAH dan Rasul adalah kekasih kita yang sebenar, Subhanallah... Dalam hidup ini banyak benda yang kita utamakan, misalnya kita sayang sesama manusia antara lelaki dan perempuan.. kita kena tahu siapa yang perlu kita sayang dan cintai. Kerana seorang Mukmin yang sebenar adalah yang mecintai ALLAH dan Rasul, ini adalah satu kewajipan!!! sebagai mukmin tidak boleh menyekutukan ALLAH kerana jelas dalam surah al-baqarah ayat 165:

“(Walaupun demikian), ada juga di antara manusia yang mengambil selain dari Allah (untuk menjadi)sekutu-sekutu(Allah),mereka mencintainya,(memuja&mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai Allah; sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada Allah. Dan kalaulah orang-orang yang melakukan kezaliman (syirik) itu mengetahui ketika mereka melihat azab pada hari akhirat kelak, bahawa sesungguhnya kekuatan dan kekuasaan itu semuanya tertentu bagi Allah, dan bahawa sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya, (nescaya mereka tidak melakukan kezaliman itu).”

Pasangan remaja hari ini rata-rata mengungkapkan cintaku padamu kerana ALLAH. Cinta kepada ALLAH harus di salurkan kepada jalan yang betul mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh ALLAH dan Rasul. Akan timbul kesan akibat daripada melebihkan cinta kepada makhluk lain selain ALLAH dan Rasul Cinta. Kasih dan cinta tersembunyi dalam hati serta terselit getaran yang mampu dirasakan menyebabkan berlakunya perkara negativ kepada positiv dan sebaliknya. Cinta sesama manusia akan membawa kepada kekecewaan dan kepalsuan...hal ini jelas seperti dalam lirik lagu ini:

Terusik peristiwa dulu yang mengguris hati
Terkulai-kulai diri bila cinta didustai
Oleh insan yang pertama aku sayangi..

Manusia adalah makhluk yang tidak kekal dan sempurna, akan tiba waktu yang akan memisahkan segalanya. Hari ini “ku korbankan segalanya demimu sayang”! selepas berkahwin di mana nilainya? Dari pandangan mata, akan lahirnya senyuman, setelah senyuman diukir salam salaman di kirim, dan akan berterusan ke janji temu... hal ini yang akan menyebabkan berlakunya kemaksiatan yang menyebabkan insan yang tidak berdosa dilahirkan dan di zalami.. contohnya klik :

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0327&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_03.htm ... Baru-baru ini di khabarkan 17303 orang anak luar nikah yang didaftarkan, tidak termasuk yang dibuang dalam tong sampah, dibakar dan ditinggalkan di kawasan-kawasan yang terbiar.. kejamnya!!!!!

Selain itu melebihkan cinta pada makhluk akan menyebabkan kita hilang matlamat dan objektif dalam hidup, kita mesti ingat bahawa ada hari lain selain dari dunia ini.. bahagianya bercinta membuatkan kita sentiasa tersenyum (pasal teringat akan peristiwa riang dengan awek/p.we-( tapi tak pernah sedetik pun risau memikirkan MAUT yang akan menjemput). Indahnya bercinta mengajar erti menepati waktu- takut awek marah/sakit hati (sembahyang fardhu lewat xterpikir akan takut) sukanya bercinta kerana mengajar erti perlunya mengambil berat..(takut awek/p.we dikebas orang..(miss solat berbelas-belas kali pasal dok asyik berdating tak pernah nak risau-tak takut kat ALLAH betol)


Bagaimana kita hendak mengabdikan diri kita kepada ALLAH ? ikut lah apa yang disuruh dan tinggalkan apa yang dilarang! Selain itu mengikut sunnah nabi. Masyarakat hari ini khususnya remaja harus menimba ilmu untuk meningkatkan rasa kecintaan pada ALLAH S.W.T!! kerana ilmu dapat membezakan antara yang baik dan buruk...

Wallahualam....

p/s: yang baik itu datang dari ALLAH yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri. :)