Jadilah pemuda ANSORULLAH..Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Alhamdulillah dipanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Rabbul 'Alamin kerana masih diberi kesempatan untuk menulis setelah sekian lama ber'tawaquf' dr bidang penulisan dakwah ini. Mohon maaf kepada semua rakan2 dan terima kasih kerana masih memberi sokongan dan semangat untuk aku terus menulis dalam menyebarkan Islam yang sempurna ini walaupun sekadar satu ayat.

InsyaAllah kali ini aku ingin berkongsi sedikit kupasan mengenai satu ayat di dalam al-Quran iaitu ayat ke-14 di dalam Surah As-Shaff. Firman Allah ta'ala:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُونوا أَنصَارَ اللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّينَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللَّهِ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللَّهِ فَآَمَنَت طَّائِفَةٌ مِّن بَنِي إِسْرَائِيلَ وَكَفَرَت طَّائِفَةٌ فَأَيَّدْنَا الَّذِينَ آَمَنُوا عَلَى عَدُوِّهِمْ فَأَصْبَحُوا ظَاهِرِينَ

Maksudnya : Hai orang-orang yang beriman, jadilah kamu penolong (agama) Allah sebagaimana 'Isa ibnu Maryam telah berkata kepada pengikut- pengikutnya yang setia: "Siapakah yang akan menjadi penolong- penolongku (untuk menegakkan agama) Allah?" Pengikut-pengikut yang setia itu berkata: "Kamilah penolong-penolong agama Allah", lalu segolongan dari Bani Israil beriman dan segolongan lain kafir; maka Kami berikan kekuatan kepada orang-orang yang beriman terhadap musuh-musuh mereka, lalu mereka menjadi orang-orang yang menang. (As-Shaff : 14)

Pemuda adalah sayap penting dalam perjuangan Islam, justeru itu pemuda jualah yang digantung harapkan oleh nabi s.a.w. untuk mendokong cita-cita perjuangan baginda s.a.w. Sabda nabi s.a.w :

حالفني الشباب و خالفني الشيوخ

Maksudnya : yang mendokong perjuanganku adalah pemuda manakala yang membelakangiku adalah orang-orang tua. (Al-Hadith)

Pemuda Ansorullah adalah pemuda yang sentiasa bersiap siaga (on call) untuk menyahut sebarang seruan tanpa rasa ragu bagi menegakkan syariat Allah s.w.t. di atas muka bumi ini.

Ibarat seorang ahli bomba yang sentiasa bersedia untuk sebarang kemungkinan yang berlaku bagi tujuan memadamkan kebakaran dan menyelamat. Tiada istilah rehat, tidur dan bersenang lenang baginya kerana misinya cukup besar iaitu menyelamatkan nyawa dan harta benda.

Begitu juga seorang pemuda Ansorullah, dia perlu bersedia mendepani apa jua cabaran dan rintangan yang melanda biarpun terpaksa mengorbankan segala kepentingan dirinya. Ini kerana misinya jauh lebih besar daripada misi seorang anggota bomba. Ya,, cukup besar....misinya adalah menyelamatkan akidah ummah!!

Prinsip utama pemuda Ansorullah ialah kesediaan yang tidak berbelah bagi untuk turun ke medan perjuangan bagi menunaikan tanggungjawab dan amanah perjuangan dengan semangat yang tinggi.

Namun begitu untuk menjadi seorang pemuda Ansorullah perlu menepati piawaian yang merangkumi semua aspek.

1) Ansorullah dalam aqidah (Aqidah yang sahih)
2) Ansorullah dalam fikrah (Fikrah yang syumul)
3) Ansorullah dalam akhlak (Akhlak yang soleh)
4) Ansorullah dalam aktiviti (Amalan dan gerak kerja yang ikhlas dan benar)

Menjadi pemuda Ansorullah bukanlah bermaksud menjadi pemuda yang kasar dan ganas, bukan pemuda yang ekstrim dan subversif. Sebaliknya pemuda Ansorullah ialah pemuda yang mewarisi segala akhlak baginda Rasulullah s.a.w.

Melahirkan pemuda Ansorullah juga bukan bermaksud menukar minat pemuda motor kepada pemuda nasyid, bukan juga bermaksud menukar pemuda futsal kepada pemuda tilawah al-Quran dan pemuda IT kepada pemuda ceramah.

Sebaliknya pemuda Ansorullah bermaksud pemuda yang dibina aqidahnya agar mereka memiliki aqidah yang sahih, fikrah Islam yang syumul dan akhlak yang soleh. Maksudnya kualiti pemuda yang ingin dilahirkan adalah mengikut acuan perjuangan Islam.

Pemuda boleh bermain motor tetapi jadilah pemandu yang yang sahih aqidahnya, syumul fikrahnya dan soleh akhlaknya.

Pemuda boleh bermain futsal tetapi jadilah pemain futsal yang sahih aqidahnya, syumul fikrahnya dan soleh akhlaknya.

Pemuda boleh berkecimpung dalam bidan IT tetapi jadilah ahli IT yang sahih aqidahnya, syumul fikrahnya dan soleh akhlaknya.

Justeru itu, perjuangan untuk menegakkan Islam ini adalah peranan utama pemuda Ansorullah. Perjuangan ini bukan untuk mencari populariti atau membina empayar peribadi sebaliknuya perjuangan ini untuk Islam dan ummah.

Yakinlah Allah sentiasa membantu dan melindungi golongan-golongan yang ikhlas berjuang di jalan NYA. Wallahua'allam


Firman Allah :

وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ

Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa. (Al-Hajj : 40)

~~ Jadilah pemuda yang PROAKTIF & PROGRESIF ~~