MUSUHMU YANG SEBENAR ADALAH NAFSUMU SENDIRIBismillahirahmanirrahim..

Alhamdulillah kali ini aku akan berkongsi serba sedikit tentang dugan dan cubaan yang sering dihadapi oleh para da’I seperti kita dalam mengharungi kehidupan yang penuh mehnah dan tribuasi ini.
Antara dugaan dan ujian yang sering kali melanda para da’i adalah nafsunya sendiri yang sentiasa cuba untuk menguasainya. Nafsu dengan segala karenah bukan mudah untuk diatasi oleh seorang da’i.  Seperti kata-kata Nabi Yusuf ‘Alaihissalam di dalam al-Quran :

“Aku tidak dapat membebaskan diriku kerana nafsu yang sering menyuruh kepada keburukan, kecuali orang yang dirahmati oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”                                                                                                                   (Surah Yusuf : 53)

Dalam kesibukan dan hingar bingar kehidupan sama ada dalam bidang sosial, ekonomi, politik, kekeluargaan, gerakan dan keasyikan mencari keperluan hidup, seorang da’i mungkin terlupa akan dirinya sendiri. Dia selalu memberi perhatian dan bimbingan kepada orang disekelilingnya, namun dia lupa tanggungjawab terhadap dirinya sendiri yang perlu ditingkatkan dari segenap segi. Di sini akan berlau sesuatu yang amat merugikannya. Jiwanya akan menjadi keras, lembap dan akhirnya akan menyeleweng sedikit demi sedikit.
Nafsu memang sentiasa mengarahkan diri kepada keburukan. Jika tidak dikekang dengan lingkaran takwa dan agama nescaya diri akan tertewas dengannya.

Firman Allah s.w.t. :

“Adapun yang takut makam Tuhannya, mencegah diri dari menurut hawa nafsu. Maka syurgalah tempatnya kembali.”                                                                                 (Surah Al-Nazi’at : ayat 40-41)

Sabda Rasulullah s.a.w. :

“Musuh dirimu yang paling besar ialah nafsumu sendiri yang berada dicelah lambungmu.”                                                                                                                                                                                (Al-hadith)

                Satu perkara yang perlu diingat oleh para da’i, bahawa sebagai seorang da’i tugas asasinya ialah memastikan dirinya menang dalam pertarungan ini (melawan nafsu). Dia harus berbuat baik terhadap dirinya sendiri. Jika tidak apalah ertinya orang lain menang tetapi dia sendiri kalah melutut di hadapan nafsunya.

                Orang yang untung di hri kiamat kelak adalah orang yang memenangkan dirinya (melawan nafsu), walaupun dia kehilangan dunia dan sanjungan oang ramai. Manakala orang yang benar-benar rugi adalah orang yang mensia-siakan dirinya dan dikalahkan oleh nafsunya walaupun dia memperolehi dunia dan sanjungan orang ramai.

Allah s.w.t berfirman :

“Adakah kamu menyuruh orang lain melakukan kebaikan sedangkan kamu melupakan diri kamu sendiri. Padahal kamu membaca Al-Kitab. Apakah kamu tidak berakal?”                                              (Al-Baqarah : 44)

Firman-NYA lagi :

“Wahai orang-orang yang beriman, mengapa kamu katakan apa yang kamu tidak lakukan? Amat besar kemurkaan Allah, kamu katakan apa yang tidak kamu lakukan.”                     (As-Saff : 2-3)

                Da’i dituntut supaya memperhitung kesalahan dirinya terlebih dahulu sebelum memperhitungkan kesalahan orang lain. Didik diri sendiri terlebih dahulu sebelum mendidik orang lain. Berbuat ihsan terhadap diri sendiri dahulu sebelum berbuat ihsan kepada orang lain.

Pesan Saidina Ali Bin Abi Talib Karramallhuwajhah :

“Sesiapa yang menjadi pemimpin kepada orang lain, maka hendaklah dia mulakan dengan mengajar dirinya sendiri sebelum mengajar orang lain. Didikannya terhadap orang lain biarlah dengan tingkah lakunya sebelum dengan tutur kata. Orang yang mengajar dan mendidik diri sendiri lebih berhak dimuliakan daripada orang yang mengajar dan mengasuh orang lain.”

Rasulullah s.a.w. pernah menceritakan nasib orang yang mengatakan apa yang tidak mereka kotakan, yang menyuruh orang lain berbuat baik tetapi melupakan diri sendiri, yang menjadikan diri sendiri pembimbing sedangkan diri sendiri tidak terbimbing dan yang menyuruh orang lain beristiqamah sedangkan dirinya sendiri menyeleweng. Sabda Rasulullah s.a.w. :

Pada hari kiamat kelak dicampakkan orang berkenaan ke dalam api neraka lalu terburai perutnya. Dia berputar-putar di dalamnya seperti keldai mengelilingi kincir pengisar gandum. Penduduk neraka berkerumun melihatnya. Mereka berkata: “Si fulan rupanya. Bukankah engkau dahulu menyuruh kepada yang makruf dan mencegah yang mungkar?” “Benar,” jawabnya. “Tetapi aku menyuruh kepada kebaikan sedangkan aku sendiri tidak melakukannya, aku melarang yang mungkar tetapi aku sendiri melakukannya.”

                Justeru itu, sedarlah wahai sahabat sekalian, tanggungjawab sebagai seorang da’i bukanlah sesuatu yang mudah dan boleh dibanggakan. Begitu banyak sekali dugaan dan ujian yang harus kita hadapi. Perlu diingat, musuh yang paling utama adalah nafsu kita sendiri. Bagaimana mungkin kita mampu mengalahkan musuh-musuh Islam seandainya diri kita sendiri kalah melutut di hadapan nafsu. Bagaimana ALLAH ingin memberi kita kemenangan sekiranya kita sendiri melakukan perkara yang dilarang-Nya.. Usah hairan dan pelik mengapa hingga kini Islam masih belum mencapai kemenangan sekiranya ramai dalam kalangan penggerak Islam sendiri yamg melakukan dosa-dosa besar. Na’uzubillahi minzaalik.


Sama-sama kita renungkan dan muhasabah diri. Peringatan juga buat diri aku sendiri.